lunes, 4 de febrero de 2013

Feina per dilluns. 4 de febrer





               
       1. Cerca informació sobre les novetats en el transport durant la industrialització.
2. Quines novetats va dur la industrialització més importants?

La millora de les vies de comunicació fou fonamental per crear les condicions adequades que permetessin una fàcil circulació dels productes agrícoles i industrials. Calia crear i millorar la xarxa de carreteres, incrementar la navegació fluvial, construir canals i aplicar la màquina de vapor en eltransportfluvial, marítim i terrestre.
El desenvolupament de la navegació de vapor constituí el factor principal de la transformació dels transports durant la primera fase de la Revolució Industrial. Des de finals del S. XIII es vol aplicar el vapor a la navegació, però només a principis del S.XIX s'obtenen els primers èxits: Robert Fulton, als EUA, l'any 1807, amb el Clermont, féu progressar la navegació fluvial, i H. Bell, a Anglaterra, l'any 1812, amb el Comet, féu el primer servei comercial amb un vaixell propulsat amb vapor. El 1819 un primer vaixell de vapor creuà l'oceà Atlàntic.
L'expansió ràpida del ferrocarril correspon a mitjans del segle XIX. Tanmateix, començà al voltant de l'any 1814, quan George Stephenson construí la primera locomotora a vapor que circulava sobre rails.[13] Aquests intents culminaren amb la construcció del primer ferrocarril, de Liverpool a Manchester, que s'inaugurà l'any 1830. A partir de la dècada dels trenta el triomf del ferrocarril és evident, i es generalitza el seu ús. La primera locomotora significà un prodigi per l'estructura de la seva caldera i els seus procediments per avivar la combustió.
De retop, les necessitats del ferrocarril obriren una nova etapa de la Revolució Industrial vinculada a la indústria sidero-metaŀlúrgica i a la necessitat de disposar de grans quantitats de ferro per la construcció de vies.
Aquestes noves necessitats serviren també per crear un mercat financer encara inexistent, que havia de permetre que es pogués disposar de grans quantitats de capitals, indispensables per la construcció del ferrocarril.
      

       3.  Cerca escrits a la pàgina de na Carolina i penja al teu blog el que més t'agradi i en fas un comentari. També has de comentar el text al seu propi blog (somni turquesa)

Mirades trobades

El silenci emmudeix un soroll que penetra la llum, aquella que prové del sol i pareix rajos en la foscor. Tot plegat és la calma, balança dels dos mons. És la calma, la porta tancada. Mentrestant ningú la traspassa, cadascú roman a banda i banda, amb una quietud mesurada per les agulles d’un rellotge mort.
Expectants, fem de la paciència una essència, que sacrosanta viola totes les regles. Constants, mantenim la perseverança a l’exponent infinit, dibuixant un vuit cansat, que estirat jeu sobre el sofà. Extasiats, somniem més enllà d’aquella calma, d’aquella porta, d’aquell rellotge, d’aquella paciència, d’aquella perseverança oblidada en el record. Optimistes, fem un primer pas.
Girem el pom i fem ballar el canell en una espiral invisible. S’obra una porta, es tanca una era. Et veig, t’abraço, et sento… sense barreres, sense límits, sense tabús, sense repressions, sense inseguretats, sense malentesos… saltant els impediments, obstacles, dificultats, destorbs i entrebancs. Ara som lliures per estimar-nos, ara la porta és oberta i podem abraçar-nos.
Les nostres mirades es troben i ja mai més no se separen. Ànima amb ànima, escrivint junts una nova història, on la porta és sobrepassada, on el passat té la porta tancada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario